Saffransscones och glögg måndag

Hade en supermysig måndagskväll tillsammans med min bästa Anna igår!
Vi hade provsmakning av två sorters glögg och bakade en ny variant av scones!
 

Dessa godingar avnjöts tillsammans med tända ljus, skitsnack och planering av roligheter inför helgen. Ett perfekt avslut på en vanlig grå måndag.
 
 
Saffransscones:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 pkt saffran 
50 gr smör
2dl mjölk
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Mortla saffranet och häll ner i mjölblandningen.
4. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med mjölet. Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn och smidig deg.
5. Forma degen till 3 st kakor. Skåra och nagga kakorna.
6. Grädda sconsen mitt i ugnen i ca 12-15 min tills de fått en fin färg.
 
Servera varma tillsammans med smör och ost.
 
(Vi utgick från ett vanligt recept på scones men tillsatte 1pkt saffran som smaksättning.)
 
 

Värmande soppa

Nu när det börjar bli kyligare ute passsar en värmande soppa extra bra till middag! Här är en av mina absoluta favoriter. En currydoftande kycklingsoppa med äpple.
 
 
Kycklingsoppa:
 
250 gr kycklingfilé
1 st gul lök
1 st äpple
1 msk curry
1 krm svartpeppar
800 gr passerade tomater
1 dl vatten
2.5 dl matlagningsgrädde 
2 st grönsaksbuljongtärningar
0.5 tsk salt
0.5 dl persilja
 
Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna, hacka löken och kärna ur och hacka äpplet.
Fräs alltihopa i lite smör och curry i en gryta.
Rör i peppar, tomater, grädde, vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka i några minuter. Smaka av med salt och strö över persilja innan servering.


Kladdkakans dag!

En knäckig kladdis blev det dagen till ära! Finns så många varianter av detta bakverk att det blir svårt att välja! Men efter en omröstning här hemma blev denna vinnaren.

 
Knäckig kladdkaka

Chokladsmet:
50 gr smör
1 ägg
1.5 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker 
0.5 dl sirap
1 dl vetemjöl
1 nypa salt

Knäcksmeten:
100 gr smör
1 dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0.5 dl sirap
0.5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform.
Chokladsmeten:
1. Smält smöret till chokladsmeten.
2. Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan ner resten av ingredienserna till chokladsmeten. Häll i formen.
Knäcksmeten:
1. Smält smöret till knäcksmeten. När smöret smält helt dra kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna i smöret.
2. Häll knäcksmeten i formen över chokladsmeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30min.

Servera med lättvispad grädde.


 

Te och ingefära

Bästa kombinationen en kall och ruggig höstdag te och ingefärskakor.


Allas ingefärskakor 

1.5 dl rapsolja
2.5 dl socker 
1 ägg
0.5 dl ljus sirap
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. blanda olja och socker.
2. Tillsätt sedan ägget, sirap, kanel och ingefära och blanda till en jämn smet.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ned i smeten.
4. Forma till små bollar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 175 grader i ca 10 min.




En dag i september

Detta blev resultatet av gårdagens skogspromenad. :) trattisarna börjar sakta men säkert komma och än finns det gula fina kantareller kvar att plocka. 
Dessa är nu förvällda och ligger i säkert förvar i frysen. Kan vara bra att ha lite på lager. ;)




Ännu en äppelpaj

Solen skiner och morgonkaffet blev perfekt, en riktigt bra start på min lördag. Älskar dessa fina höstdagar!
Funderar på att ta en tur till svampskogen senare för att se om trattisarna börjat komma ännu. En macka med stekt svamp skulle inte sitta helt fel till kvällsfikat. :)
Men först tänkte jag tipsa om ännu en äppelpaj. 

 
 
Denna enkla äppelpaj serverad med vaniljsås eller lite vaniljglass blir garanterat en succe till fikat.
 
Äppelpaj                                                                                                           Ugn 200°C

Deg:
4 1/2 dl Vetemjöl
1/2 dl Socker
200 gr Smör
en nypa Vaniljsocker

Fyllning:
5-6 Äpplen
1/2 dl Socker
2 msk Kanel

1. Sätt på ugnen. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna till en deg. Låt degen vila i kylskåpet ca 30min.

2. Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor. Lägg dem i en bunke tillsammans med kanel och socker och blanda.

3. Ta ut degen ur kylskåpet. Spar en bit deg till locket och tryck ut resten i en smord pajform.

4. Häll i fyllningen i pajformen.

5. Kavla ut resten av degen till avlånga remsor och lägg dem i ett fint flätmönster över äppelfyllningen.

6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35min.

7. Pudra över lite florsocker innan servering och avnjut med en klick vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
 
Önskar alla en fin lördag! :)
 
 
 
 
 
 

Kalas lördag

Denna soliga höstdag har spenderats ute på landet hos farmor och farfar. Där vankades 65års kalas med släkten. 
Jag hade äran att  göra dagens tårta. :)


Det blev en ljus tårtbotten med 1 lager hallongrädde, 1 lager glasscreme och sedan spritsade jag tårtan med vit chokladfrosting. Frostingen blev jag riktigt nöjd med. Lätt att göra och smidig att arbeta med. Här får ni receptet. Räcker precis till en stor tårta.

Vit chokladfrosting:
200gr smör
200gr vit blockchoklad 
200gr Philadelphia ost

1. Börja med att smälta chokladen över vattenbad. Ställ sedan åt sidan för att svalna lite.

2. Vispa under tiden smöret mjukt och fluffigt.

3. Tillsätt sedan chokladen och philadelphian och vispa ihop till en vit fluffig kräm. 

Lägg frostingen i en spritspåse och spritsa din tårta på önskat sätt. Jag provade mig på att göra rosor. Behöver nog lite mer träning dock men frostingen var lätt att jobba med och höll ihop bra.


Annorlunda äppelpaj

Har sååå mycket äpplen ute på träden nu så varför inte passa på att baka en äppelpaj till fredagsfikat! :)
Ville göra en lite annorlunda paj än den gamla "vanliga" smulpajen och fastnade för detta recept på en amerikansk variant. 


Amerikansk äppelpaj

Mördeg:
150gr smör
4dl vetemjöl 
1/2dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten

Fyllning:
10-12 äpplen 
Saften av 1 citron
Smör att steka i
4msk socker
2tsk kanel
1tsk malen ingefära

Ägg och lite mjölk till pensling 

Mördeg:
1. Nyp ihop tärnat smör med mjölet och florsockret.

2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop till en deg. 
Plasta in och ställ en stund i kylen.

Fyllning:
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i lagom tunna klyftor.
Lägg dem direkt i en skål tillsammans med den pressade citronen.

3. Stek äpplena i smör, socker, kanel och ingefära tills de blir mjuka.
Ställ dem sedan åt sidan för att kavla ut degen.

4. Dela upp mördegen i 2 delar, en lite större än den andra.
Kavla ut den stora delen på ett mjölat bakbord. 

5. Rulla upp degen på kaveln för att enkelt rulla ut den över pajformen.
Tryck försiktigt ut degen längs kanterna på pajformen.

6. Häll i fyllningen i pajformen.

7. Kavla ut den mindre degbiten till ett runt "lock" som du sedan lägger över fyllningen. Nyp ihop degkanterna och skär bort överflödig deg.

8. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla på locket. Strö över farinsocker och gör små snitt i locket.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 min.


Detta blev resultatet. Serverade den med vaniljvisp.
Lite kladdigare att göra jämfört med smulpajen och det tar lite längre tid, men det var det värt. 

Trevlig helg på er! :)



Halvleks-fika

VM-final firar vi med extra lyxiga vanilla cupcakes :) saftiga muffins med vaniljstång, penslade med sockerlag och krämig färskostfyllning på det!




Tårtbakandet

Och här har ni resultatet av veckans tårtbakande. En prinsessa tårta och en blixten tårta. 
Hoppas tjejerna blev nöjda och att de får ett superroligt kalas! :)




Modellering

Sneak peak på morgondagens tårtdekorationer :)




En dag i juni

Inväntar fina vänner för en sen födelsedagsfika i solen.
Tänkte bjuda på en kladdig chokladkaka med jordgubbar och grädde men i brist på fina jordgubbar blev det bara chokladkaka och grädde. Lite irriterad då jag hade tänkt göra en fin dekorering. Men men, ibland blir det inte som man vill...



Men en kladdig chokladkaka blev det i alla fall. Gott att servera med färska bär, grädde eller vaniljglass.

Kladdig chokladkaka

225 gr Smör                               Ugn 175
100 gr Mörk choklad
1 dl Farinsocker 
3 st Ägg
1.5 dl socker 
1 dl Ljus sirap
2.5 dl vetemjöl
1dl kakao
1 krm Salt

1. Smörj och mjöla en springform.

2. Smält smöret, bryt sedan i chokladen och rör tills chokladen smält helt.

3. Blanda farinsocker, ägg, socker och salt i en bunke.
Tillsätt sedan kakaon och mjölet och rör ihop till en klumpfri smet.

4. Häll sist i choklad och smörblandningen och rör till en jämn smet.

5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. 

Min kaka blev väldigt kladdig och jag lät grädda i ca 45min.

När kakan svalnat sikta över lite florsocker.
Servera med grädde eller glass och färska bär.

Irländsk rabarberkaka

Tänkte bjuda på ett riktigt smarrigt rabarber recept. 
Irländsk rabarberkaka i långpanna


Irländsk rabarberkaka 
500 gr rabarber              Ugn 175 grader
175 gr smör
3 ägg
2.5 dl socker
2.5 dl mjöl

Florsocker till garnering

1. Skala och hacka rabarberna i lagom stora bitar.

2. Smält smöret och låt svalna. 
Vispa under tiden ägg och socker pösigt och tillsätt sedan mjöl och det smälta smöret. Rör till en jämn smet.

3. Häll smeten i en smord, liten långpanna. Stick ned rabarberna.

3. Grädda kakan mitt i ugnen ca 40-50 min.

4. Låt kakan svalna och sikta sedan över florsocker innan servering.


Ett paket kommer lastat...

Inleder helgen på bästa sätt med lite nytt till tårtbakandet! Fina guldiga tårtbrickor och ett modellerings set för sugarpaste blommor. Nu kliar det i fingrarna att få skapa tårtor och ser fram emot de kommande beställningarna jag har i juni. :D




Sommar och sol

Efter att ha ekat tomt här en lååååång tid är jag nu tillbaka :D 
Kanske lite mer sporadiskt men ändå. :)

Nu börjar sommartiden visa sig allt mer och lusten för bakning blir större. Har fått in en beställning av 2 barntårtor som jag verkligen ser fram emot att göra och mer beställningar på bakverk väntar i sommar. Så kul! :)

Här kommer en blandad kompott på mina senaste bakverk. Just nu är tårtor något jag fastnat lite extra för.




Solskensbullar

Tråkigt väder ute och rastlös då blev det lite bakning. 
Så tråkigt nu när julen är över, lite sorgligt att behöva plocka ned granen och alla ljusstakar i fönstren. Det blir så mörkt och dystert. Och sen ett helt år kvar till nästa julbak!
Nu känns det som en evighet till sommaren och först måste man ta sig igenom den lååååånga tråkiga våren. 

Piggar upp detta lite negativa inlägg med Solskensbullar.




2014

Det nya året firades in i sällskap med kära vänner. God mat, lekar och skratt. En bra start på 2014 med andra ord!

Här kan ni skåda kvällens efterrätt, Blåbärs cheesecake.

Cheesecake

Botten                          Ugn: 180 grader
245 gr Digestivekex
100 gr Smör

Fyllning nr 1
450 gr Philadelphiaost 
1,5 dl Socker
200 gr Blåbär
3 st Ägg

Fyllning nr 2
3 dl Créme fraiche
3 msk Socker
1 msk Vaniljsocker 

Smula ner kexen i en bunke. Smält smöret och blanda med kexsmulorna så det blir en smuldeg. 
Tryck ut degen i en springform och grädda mitt i ugnen i ca 5-9 min.

Häll ned ingredienserna till fyllning nr 1 i en matberedare och kör tills det blir en jämn smet. Häll smeten över den gräddade bottnen och grädda i nedre delen av ugnen ytterligare 25-30 min.

Rör ihop ingredienserna till fyllning nr 2 och bred på kakan. Grädda kakan ytterligare 5 min.
Ta ut och låt cheesecaken svalna. 

Ställ kakan kallt några timmar innan servering. Då blir den som godast! Garnera med färska bär och eventuellt en klick grädde.



Tårta!

Min allra första tårta med sugarpaste! Och jag är riktigt nöjd över resultatet! Riktigt roligt att modellera med sugarpaste, detta kommer jag prova på fler gånger! :)

Denna tårta är en beställning till ett 40-års kalas. 


Det är en ljus botten med 1 lager marabouchoklad-fluff och 1 lager med hallon grädde. Sedan spacklad med smörkräm och täckt med vit och svart sugarpaste.

God jul mina vänner

Önskar alla en riktigt god jul!
Här har nyss ätits julmat och nu tittas det på Kalle. Snart bär det iväg till julbord nummer 2. 

Ha en mysig kväll mina vänner! 





Dan före dopparedan!

Ikväll vankas mys med syster i väntan på dagen med stort D!
Två lotter till kvällens uppesittarkväll med bingolotto ligger och väntar, förhoppningsvis med storvinsten, och godisfatet är påfyllt till brädden med Bountybollar (en av favoriterna här hemma).
 
Nu är julstämningen nästan i topp och det enda som fattas är det där gnistrande vita snötäcket... Jag hoppas ni alla får en stämningsfull jul med eller utan snö och att ni får umgås med era nära och kära. ♥

                                                               Fotograf: Elsa Kärrlander
    

Kolapuffar

Här kommer ett tips på ett lite annorlunda julgodis, Kolapuffar. 
Puffat ris med en knäckig smak, toppat med ljus och mörk choklad. 
Valde att servera mina i dessa fina kakformar som jag hittade på Åsby handelsträdgård.



 
                                                                                                Fotograf: Elsa Kärrlander
 
Kolapuffar:
1 1/2 dl Grädde
1 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Sirap
1 msk Smör
ca 5-7 dl Rispuffar (Mängden kan variera mkt)
50 gr Ljus/mörk-choklad

Lägg alla ingredienser utom rispuffarna i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning.
Sänk sedan värmen och låt smeten sjuda tills den mäter 120-130°C. Ju högre värme desto hårdare blir konsistensen.
Ta av kastrullen från plattan och häll i rispuffarna. Det kan behövas mer eller mindre mängd rispuffar, smeten ska inte vara för lös men fortfarande smidig.
Häll upp smeten i formar (jag använde kakformar) och låt kallna.
 
Tips: 
Smält ljus och mörk choklad över vattenbad och ringla över kolapuffarna.


 
 
 

När fjärde ljuset brinner....

Hoppas alla haft en mysig fjärde advent! 
Själv har jag pysslat och slagit in klappar hela dagen och är nu helt klar med julstöket. Har även hunnit med lite bakning de senaste dagarna.
Här kommer det senaste från ugnen: PollyKladdkaka.


                                                                                               Fotograf: Elsa Kärrlander


PollyKladdkaka:                                                                                        Ugn: 175°C
150 gr Smör
3 dl Socker
2 st Ägg
1 krm Salt
5 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1.5 dl Mjöl
Ca 150 gr Polly

Smöra och bröa en springform.
Smält smöret. 
Vispa ihop ägg och socker lätt.
Tillsätt äggen och det smälta smöret.
Rör ned resten av ingredienserna utom Pollyn och blanda till en slät och smidig smet.
Vänd ned Pollyn och häll smeten i formen. 
Grädda mitt i ugnen ca 20-25min.

Saftiga choklad cupcakes med krämig tuttifrutti frosting

 
Dessa små söta bakverk passar perfekt att servera till fikat. Jag har gjort dem i mini format då jag tycker att stora cupcakes ofta kan bli lite för mastiga.

 
 
De här cupcakesen har smak av choklad och är toppade med en smörkräms frosting med smak av tuttifrutti.

Choklad Cupcakes:                                    Ugn: 175°C
2 st Ägg
2 1/2 dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Kakao
2 dl Vetemjöl
1 tsk Bikarbonat
1 krm Salt
1 dl Rapsolja
2 dl Filmjölk
 

Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
Sikta Kakao, mjöl, bikarbonat och salt ned i en separat bunke och blanda väl.
Vispa på låg hastighet och tillsätt mjölblandningen, oljan och filen i omgångar.
Blanda till en slät smet och häll upp i små (eller stora) muffinsformar. Fyll formarna till ca 2/3.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min, beroende på storlek.
Ta ut plåten och låt cupcakesen svalna.

Undertiden kan du passa på att göra frostingen. :)

Tuttifrutti frosting:
130 gr Smör
9-10 dl Florsocker
4 tsk Kokande vatten
Några droppar Tuttifrutti Essens (finns att köpa på Panduro)
Ev. några droppar karamellfärg.
 

Vispa smöret fluffigt i ca 5-10 min (längre för krämigare konsistens).
Tillsätt sedan florsockret, lite i taget, under vispning.
Häll sedan ned det kokande vattnet, essensen och eventuell färg.
Blir krämen för tjock kan man tillsätta lite mer vatten.

Ställ krämen i kylen 5 min innan du spritsar den på dina cupcakes.
 
 
 
 
 
 

Som ett barn på julafton

Hemma efter en grymt rolig kväll med vänner och paketleken.
Den stora högen med paket lockade fram barnet i varenda en tror jag och fighten om det stora paketet blev hård. 
Själv så gjorde jag en riktig tabbe... För det första hade jag otur och kammade endast hem 1 paket, och inte nog med det så lyckas jag ta ett av mina egna paket.... Hur orutinerat är inte det? XD
Hade i alla fall en bra kväll med många skratt!
Imorgon väntar bakning till ett födelsedagskalas jag även är bjuden på. Roligtroligt :)

På andra bilden kan ni skåda kvällens vinst. ;P



Julpyssel pågår

Imorgon går den årliga julklappsleken av stapeln! Julklapparna är inhandlade och tillverkningen av julgodiset är i full gång.
Anna och jag har ägnat hela eftermiddagen åt att koka fudge, bountybollar och bakat kokosmums. Riktigt mysigt julpyssel. 😊
Här kan ni skåda våra fina bountybollar!



Bountybollar:
50 gr Smör
1/2 dl Sirap
1/2 dl Florsocker 
2 dl Vispgrädde 
1 krm Salt
200 gr Kokosflingor

200 gr Ljuschoklad
25 gr Mörkchoklad

Blanda allt utom chokladen och kokosen i en kastrull och koka upp. 
Låt koka i ca 7 min tills smeten blivit lite seg. 
Blanda därefter i kokosen och låt smeten svalna. 
Rulla till bollar och ställ kallt i ca 30 min.
Smällt den ljusa chokladen och doppa kokosbollarna i. 
Smält därefter den mörka chokladen och ringla över bollarna.
Ställ kallt tills chokladen stelnat och sedan är de redo att servera!

Det här godiset håller sig bäst om de förvaras kallt.



Gula munsbitar!

Idag har jag bakat på beställning! 
Hade fria händer att göra vad jag ville bara det var någon form småkaka som var enkel att ta som munsbit. 
Så jag valde att göra dessa vackra Saffransbiscotti med hackad mandel i.
Dessa godingar ska serveras till väntande kunder på hudvårdsalongen 
Lagunen.



Älskar den gula färgen av saffranet, den gör att de ser extra goda ut tycker jag. :)

Saffransbiscotti
1 pkt Saffran + 1 sockerbit
3 dl Socker
75 gr Smör 
3 st Ägg
1 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
7 dl Vetemjöl
145 gr Mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla saffranet med en sockerbit till ett finkornigt smul. Häll ned i en bunke tillsammans med socker och smör. Vispa poröst med elvisp.
Knäck äggen ett i taget ned i bunken medans du vispar.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke.
Häll ned mjölblandningen i äggsmeten i omgångar och vispa på låg hastighet tills allt blandats.
Hacka mandeln grovt och vänd ned i degen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rulla till 3 längder (lika långa som plåten). Lägg på en bakplåtsklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Efter 30 min, ta ut plåten och sänk ugnstemperaturen till 120 grader.
Skär längderna på snedden i ca 1 cm breda skivor.
Lägg de skurna skivorna på en plåt med snittytan uppåt och sätt in i ugnen ytterligare 30 min för att torka.
 

Rocky Road!

Går just nu all-in på julbaket. Olika sorters kakor, bullar, godis och bröd bakas, allt med en touch av jul. ;)
Har dock varit lite lat med att uppdatera här på bloggen men jag ska skärpa mig! 

Det här är i alla fall det julgodis som tar slut först här hemma! 
Det är lätt att göra och innehållet går att variera efter tycke och smak. 



Rocky Road:
600 gr Mörk choklad
1 påse Dumlekolor
2 nävar MiniMarshmallows
3 dl Salta jordnötter
1 dl Pistagenötter 
1 dl Polly

Dela dumlekolorna på hälften och lägg i en bunke. 
Tillsätt resten av ingredienserna utom chokladen och blanda väl.
Smält chokladen över vattenbad och häll sedan ned den i bunken med resten av ingredienserna.
Blanda allting och häll sedan upp smeten på en bakplåtsklädd plåt. 
(Om man vill kan man strö på lite extra nötter och marshmallows som garnering.)
Låt Rocky roaden stelna innan du skär upp den i munsbitar.

December

1a december är här och det första ljuset i staken är tänt. 
Tänkte bjuda på detta lilla fudge recept. Super enkelt att göra och passar perfekt till adventsfikat. :)

Fudge:
1.5 dl Vispgrädde 
1.5 dl Socker
1 dl Vit sirap
100 gr Vit choklad (hackad)
1/2 tsk Ättiksprit
50 gr Smör

Blanda ihop grädde, sirap och socker i en kastrull och koka upp.

Låt koka ca 10 min till 120 grader. 

Dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen, smöret och ättikspriten. Rör tills smöret och chokladen smält och blivit till en jämn smet.

Häll sedan smeten i en bakplåtsklädd form och ställ kallt så den stelnar till. Skär sedan upp fudgen i lagom stora bitar.  


Det doftar pepparkaka :)

Nu närmar sig julen med stormsteg! 1 månad kvar och nu tycker jag det är fullt tillåtet att börja skapa julstämning hemma. 
Jag har i alla fall julat till min frukost en aning. Bytt ut den gamla hederliga frukt müslin mot denna goda pepparkaks müsli. :)



Pepparkaks müsli:
3 dl Havregryn 
3 dl Rågflingor
1 dl Sesamfrön
1 dl Solroskärnor 
3/4 dl Pumpakärnor 
1/2 dl Linfrön
1/2 dl Hackade hasselnötter
1/2 tsk Salt
2 1/2 msk Pepparkakskryddor
1/2 dl Rapsolja
1 dl vatten
1/2 dl russin
1/2 dl Katrinplommon (hackade)

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla torra ingredienser förutom russin, katrinplommon och kryddor i en bunke.
Blanda vatten, rapsolja, salt och kryddor i en skål bredvid. Häll sedan ned vätskan i bunken med gryn och frön och blanda. Knåda gärna in vätskan med händerna.
Häll upp müslin på en bakplåtsklädd plåt och rosta i ugnen i 30 min.
Rör om i blandningen då och då.
När det återstår 5 min blanda i russin och katrinplommon.
Låt müslin kallna innan du lägger den i en lufttät burk.


En plåt kommer lastad...

...med superfina kanelbullar!
Blev inspirerad när jag kikade på "Hela Sverige bakar" förra veckan då det bakades bullar. Ville prova någon ny grunddeg istället för den gamla vanliga som står på mjölkpaketen och fastnade för Veronicas bullrecept.
Ändrade dock lite på fyllningen då jag ville ha kanel i mina bullar.
 

Hittade detta recept på degen på recept.nu
 
Grunddeg:                   Ugn: 225 grader
4.5 dl mjölk
180 gr smör
75 gr jäst
21 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1.5 krm salt
12 msk sirap 
3 st ägg
Ägg för pensling
 
Fyllning:
100 gr smör
4 msk socker
2 msk kanel
1 msk ströbröd
 
1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader, fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av den fingervarma mjölk- och smörblandningen. När jästen löst upp häll i resten av vätskan.
 
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Häll ner i bunken. Tillsätt sirap och äggen.
Arbeta degen i maskin 10 min eller för hand 15min tills du fått en smidig deg.
Täck degen med bakduk och jäs till dubbel storlek, 30-40min.
 
3. När degen jäst klart stjälp upp på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut jämt över degen.
Rulla ihop degen till en rulle från långsidan och skär i bitar. 
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 min.
 
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
 

Sofie Hedberg, 22 år.
Älskar att baka allt från maffiga tårtor till söta småkakor.
  • Elsa
  • Ina
  • RSS 2.0