Saffransscones och glögg måndag

Hade en supermysig måndagskväll tillsammans med min bästa Anna igår!
Vi hade provsmakning av två sorters glögg och bakade en ny variant av scones!
 

Dessa godingar avnjöts tillsammans med tända ljus, skitsnack och planering av roligheter inför helgen. Ett perfekt avslut på en vanlig grå måndag.
 
 
Saffransscones:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 pkt saffran 
50 gr smör
2dl mjölk
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
3. Mortla saffranet och häll ner i mjölblandningen.
4. Dela smöret i mindre bitar och rör ihop med mjölet. Tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn och smidig deg.
5. Forma degen till 3 st kakor. Skåra och nagga kakorna.
6. Grädda sconsen mitt i ugnen i ca 12-15 min tills de fått en fin färg.
 
Servera varma tillsammans med smör och ost.
 
(Vi utgick från ett vanligt recept på scones men tillsatte 1pkt saffran som smaksättning.)
 
 

Värmande soppa

Nu när det börjar bli kyligare ute passsar en värmande soppa extra bra till middag! Här är en av mina absoluta favoriter. En currydoftande kycklingsoppa med äpple.
 
 
Kycklingsoppa:
 
250 gr kycklingfilé
1 st gul lök
1 st äpple
1 msk curry
1 krm svartpeppar
800 gr passerade tomater
1 dl vatten
2.5 dl matlagningsgrädde 
2 st grönsaksbuljongtärningar
0.5 tsk salt
0.5 dl persilja
 
Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna, hacka löken och kärna ur och hacka äpplet.
Fräs alltihopa i lite smör och curry i en gryta.
Rör i peppar, tomater, grädde, vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka i några minuter. Smaka av med salt och strö över persilja innan servering.


Kladdkakans dag!

En knäckig kladdis blev det dagen till ära! Finns så många varianter av detta bakverk att det blir svårt att välja! Men efter en omröstning här hemma blev denna vinnaren.

 
Knäckig kladdkaka

Chokladsmet:
50 gr smör
1 ägg
1.5 dl strösocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker 
0.5 dl sirap
1 dl vetemjöl
1 nypa salt

Knäcksmeten:
100 gr smör
1 dl strösocker
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0.5 dl sirap
0.5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform.
Chokladsmeten:
1. Smält smöret till chokladsmeten.
2. Vispa ägg och socker pösigt och blanda sedan ner resten av ingredienserna till chokladsmeten. Häll i formen.
Knäcksmeten:
1. Smält smöret till knäcksmeten. När smöret smält helt dra kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna i smöret.
2. Häll knäcksmeten i formen över chokladsmeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30min.

Servera med lättvispad grädde.


 

RSS 2.0