En dag i september

Detta blev resultatet av gårdagens skogspromenad. :) trattisarna börjar sakta men säkert komma och än finns det gula fina kantareller kvar att plocka. 
Dessa är nu förvällda och ligger i säkert förvar i frysen. Kan vara bra att ha lite på lager. ;)




Ännu en äppelpaj

Solen skiner och morgonkaffet blev perfekt, en riktigt bra start på min lördag. Älskar dessa fina höstdagar!
Funderar på att ta en tur till svampskogen senare för att se om trattisarna börjat komma ännu. En macka med stekt svamp skulle inte sitta helt fel till kvällsfikat. :)
Men först tänkte jag tipsa om ännu en äppelpaj. 

 
 
Denna enkla äppelpaj serverad med vaniljsås eller lite vaniljglass blir garanterat en succe till fikat.
 
Äppelpaj                                                                                                           Ugn 200°C

Deg:
4 1/2 dl Vetemjöl
1/2 dl Socker
200 gr Smör
en nypa Vaniljsocker

Fyllning:
5-6 Äpplen
1/2 dl Socker
2 msk Kanel

1. Sätt på ugnen. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna till en deg. Låt degen vila i kylskåpet ca 30min.

2. Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor. Lägg dem i en bunke tillsammans med kanel och socker och blanda.

3. Ta ut degen ur kylskåpet. Spar en bit deg till locket och tryck ut resten i en smord pajform.

4. Häll i fyllningen i pajformen.

5. Kavla ut resten av degen till avlånga remsor och lägg dem i ett fint flätmönster över äppelfyllningen.

6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35min.

7. Pudra över lite florsocker innan servering och avnjut med en klick vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
 
Önskar alla en fin lördag! :)
 
 
 
 
 
 

Kalas lördag

Denna soliga höstdag har spenderats ute på landet hos farmor och farfar. Där vankades 65års kalas med släkten. 
Jag hade äran att  göra dagens tårta. :)


Det blev en ljus tårtbotten med 1 lager hallongrädde, 1 lager glasscreme och sedan spritsade jag tårtan med vit chokladfrosting. Frostingen blev jag riktigt nöjd med. Lätt att göra och smidig att arbeta med. Här får ni receptet. Räcker precis till en stor tårta.

Vit chokladfrosting:
200gr smör
200gr vit blockchoklad 
200gr Philadelphia ost

1. Börja med att smälta chokladen över vattenbad. Ställ sedan åt sidan för att svalna lite.

2. Vispa under tiden smöret mjukt och fluffigt.

3. Tillsätt sedan chokladen och philadelphian och vispa ihop till en vit fluffig kräm. 

Lägg frostingen i en spritspåse och spritsa din tårta på önskat sätt. Jag provade mig på att göra rosor. Behöver nog lite mer träning dock men frostingen var lätt att jobba med och höll ihop bra.


Annorlunda äppelpaj

Har sååå mycket äpplen ute på träden nu så varför inte passa på att baka en äppelpaj till fredagsfikat! :)
Ville göra en lite annorlunda paj än den gamla "vanliga" smulpajen och fastnade för detta recept på en amerikansk variant. 


Amerikansk äppelpaj

Mördeg:
150gr smör
4dl vetemjöl 
1/2dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten

Fyllning:
10-12 äpplen 
Saften av 1 citron
Smör att steka i
4msk socker
2tsk kanel
1tsk malen ingefära

Ägg och lite mjölk till pensling 

Mördeg:
1. Nyp ihop tärnat smör med mjölet och florsockret.

2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop till en deg. 
Plasta in och ställ en stund i kylen.

Fyllning:
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i lagom tunna klyftor.
Lägg dem direkt i en skål tillsammans med den pressade citronen.

3. Stek äpplena i smör, socker, kanel och ingefära tills de blir mjuka.
Ställ dem sedan åt sidan för att kavla ut degen.

4. Dela upp mördegen i 2 delar, en lite större än den andra.
Kavla ut den stora delen på ett mjölat bakbord. 

5. Rulla upp degen på kaveln för att enkelt rulla ut den över pajformen.
Tryck försiktigt ut degen längs kanterna på pajformen.

6. Häll i fyllningen i pajformen.

7. Kavla ut den mindre degbiten till ett runt "lock" som du sedan lägger över fyllningen. Nyp ihop degkanterna och skär bort överflödig deg.

8. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla på locket. Strö över farinsocker och gör små snitt i locket.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 min.


Detta blev resultatet. Serverade den med vaniljvisp.
Lite kladdigare att göra jämfört med smulpajen och det tar lite längre tid, men det var det värt. 

Trevlig helg på er! :)



RSS 2.0