Annorlunda äppelpaj

Har sååå mycket äpplen ute på träden nu så varför inte passa på att baka en äppelpaj till fredagsfikat! :)
Ville göra en lite annorlunda paj än den gamla "vanliga" smulpajen och fastnade för detta recept på en amerikansk variant. 


Amerikansk äppelpaj

Mördeg:
150gr smör
4dl vetemjöl 
1/2dl florsocker
1 ägg
1/2 msk vatten

Fyllning:
10-12 äpplen 
Saften av 1 citron
Smör att steka i
4msk socker
2tsk kanel
1tsk malen ingefära

Ägg och lite mjölk till pensling 

Mördeg:
1. Nyp ihop tärnat smör med mjölet och florsockret.

2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop till en deg. 
Plasta in och ställ en stund i kylen.

Fyllning:
1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i lagom tunna klyftor.
Lägg dem direkt i en skål tillsammans med den pressade citronen.

3. Stek äpplena i smör, socker, kanel och ingefära tills de blir mjuka.
Ställ dem sedan åt sidan för att kavla ut degen.

4. Dela upp mördegen i 2 delar, en lite större än den andra.
Kavla ut den stora delen på ett mjölat bakbord. 

5. Rulla upp degen på kaveln för att enkelt rulla ut den över pajformen.
Tryck försiktigt ut degen längs kanterna på pajformen.

6. Häll i fyllningen i pajformen.

7. Kavla ut den mindre degbiten till ett runt "lock" som du sedan lägger över fyllningen. Nyp ihop degkanterna och skär bort överflödig deg.

8. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla på locket. Strö över farinsocker och gör små snitt i locket.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 min.


Detta blev resultatet. Serverade den med vaniljvisp.
Lite kladdigare att göra jämfört med smulpajen och det tar lite längre tid, men det var det värt. 

Trevlig helg på er! :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Det luktar nybakat!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0