Tårta!

Min allra första tårta med sugarpaste! Och jag är riktigt nöjd över resultatet! Riktigt roligt att modellera med sugarpaste, detta kommer jag prova på fler gånger! :)

Denna tårta är en beställning till ett 40-års kalas. 


Det är en ljus botten med 1 lager marabouchoklad-fluff och 1 lager med hallon grädde. Sedan spacklad med smörkräm och täckt med vit och svart sugarpaste.

God jul mina vänner

Önskar alla en riktigt god jul!
Här har nyss ätits julmat och nu tittas det på Kalle. Snart bär det iväg till julbord nummer 2. 

Ha en mysig kväll mina vänner! 





Dan före dopparedan!

Ikväll vankas mys med syster i väntan på dagen med stort D!
Två lotter till kvällens uppesittarkväll med bingolotto ligger och väntar, förhoppningsvis med storvinsten, och godisfatet är påfyllt till brädden med Bountybollar (en av favoriterna här hemma).
 
Nu är julstämningen nästan i topp och det enda som fattas är det där gnistrande vita snötäcket... Jag hoppas ni alla får en stämningsfull jul med eller utan snö och att ni får umgås med era nära och kära. ♥

                                                               Fotograf: Elsa Kärrlander
    

Kolapuffar

Här kommer ett tips på ett lite annorlunda julgodis, Kolapuffar. 
Puffat ris med en knäckig smak, toppat med ljus och mörk choklad. 
Valde att servera mina i dessa fina kakformar som jag hittade på Åsby handelsträdgård.



 
                                                                                                Fotograf: Elsa Kärrlander
 
Kolapuffar:
1 1/2 dl Grädde
1 1/2 dl Socker
1 1/2 dl Sirap
1 msk Smör
ca 5-7 dl Rispuffar (Mängden kan variera mkt)
50 gr Ljus/mörk-choklad

Lägg alla ingredienser utom rispuffarna i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning.
Sänk sedan värmen och låt smeten sjuda tills den mäter 120-130°C. Ju högre värme desto hårdare blir konsistensen.
Ta av kastrullen från plattan och häll i rispuffarna. Det kan behövas mer eller mindre mängd rispuffar, smeten ska inte vara för lös men fortfarande smidig.
Häll upp smeten i formar (jag använde kakformar) och låt kallna.
 
Tips: 
Smält ljus och mörk choklad över vattenbad och ringla över kolapuffarna.


 
 
 

När fjärde ljuset brinner....

Hoppas alla haft en mysig fjärde advent! 
Själv har jag pysslat och slagit in klappar hela dagen och är nu helt klar med julstöket. Har även hunnit med lite bakning de senaste dagarna.
Här kommer det senaste från ugnen: PollyKladdkaka.


                                                                                               Fotograf: Elsa Kärrlander


PollyKladdkaka:                                                                                        Ugn: 175°C
150 gr Smör
3 dl Socker
2 st Ägg
1 krm Salt
5 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1.5 dl Mjöl
Ca 150 gr Polly

Smöra och bröa en springform.
Smält smöret. 
Vispa ihop ägg och socker lätt.
Tillsätt äggen och det smälta smöret.
Rör ned resten av ingredienserna utom Pollyn och blanda till en slät och smidig smet.
Vänd ned Pollyn och häll smeten i formen. 
Grädda mitt i ugnen ca 20-25min.

Saftiga choklad cupcakes med krämig tuttifrutti frosting

 
Dessa små söta bakverk passar perfekt att servera till fikat. Jag har gjort dem i mini format då jag tycker att stora cupcakes ofta kan bli lite för mastiga.

 
 
De här cupcakesen har smak av choklad och är toppade med en smörkräms frosting med smak av tuttifrutti.

Choklad Cupcakes:                                    Ugn: 175°C
2 st Ägg
2 1/2 dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Kakao
2 dl Vetemjöl
1 tsk Bikarbonat
1 krm Salt
1 dl Rapsolja
2 dl Filmjölk
 

Vispa ägg, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
Sikta Kakao, mjöl, bikarbonat och salt ned i en separat bunke och blanda väl.
Vispa på låg hastighet och tillsätt mjölblandningen, oljan och filen i omgångar.
Blanda till en slät smet och häll upp i små (eller stora) muffinsformar. Fyll formarna till ca 2/3.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min, beroende på storlek.
Ta ut plåten och låt cupcakesen svalna.

Undertiden kan du passa på att göra frostingen. :)

Tuttifrutti frosting:
130 gr Smör
9-10 dl Florsocker
4 tsk Kokande vatten
Några droppar Tuttifrutti Essens (finns att köpa på Panduro)
Ev. några droppar karamellfärg.
 

Vispa smöret fluffigt i ca 5-10 min (längre för krämigare konsistens).
Tillsätt sedan florsockret, lite i taget, under vispning.
Häll sedan ned det kokande vattnet, essensen och eventuell färg.
Blir krämen för tjock kan man tillsätta lite mer vatten.

Ställ krämen i kylen 5 min innan du spritsar den på dina cupcakes.
 
 
 
 
 
 

Som ett barn på julafton

Hemma efter en grymt rolig kväll med vänner och paketleken.
Den stora högen med paket lockade fram barnet i varenda en tror jag och fighten om det stora paketet blev hård. 
Själv så gjorde jag en riktig tabbe... För det första hade jag otur och kammade endast hem 1 paket, och inte nog med det så lyckas jag ta ett av mina egna paket.... Hur orutinerat är inte det? XD
Hade i alla fall en bra kväll med många skratt!
Imorgon väntar bakning till ett födelsedagskalas jag även är bjuden på. Roligtroligt :)

På andra bilden kan ni skåda kvällens vinst. ;P



Julpyssel pågår

Imorgon går den årliga julklappsleken av stapeln! Julklapparna är inhandlade och tillverkningen av julgodiset är i full gång.
Anna och jag har ägnat hela eftermiddagen åt att koka fudge, bountybollar och bakat kokosmums. Riktigt mysigt julpyssel. 😊
Här kan ni skåda våra fina bountybollar!



Bountybollar:
50 gr Smör
1/2 dl Sirap
1/2 dl Florsocker 
2 dl Vispgrädde 
1 krm Salt
200 gr Kokosflingor

200 gr Ljuschoklad
25 gr Mörkchoklad

Blanda allt utom chokladen och kokosen i en kastrull och koka upp. 
Låt koka i ca 7 min tills smeten blivit lite seg. 
Blanda därefter i kokosen och låt smeten svalna. 
Rulla till bollar och ställ kallt i ca 30 min.
Smällt den ljusa chokladen och doppa kokosbollarna i. 
Smält därefter den mörka chokladen och ringla över bollarna.
Ställ kallt tills chokladen stelnat och sedan är de redo att servera!

Det här godiset håller sig bäst om de förvaras kallt.



Gula munsbitar!

Idag har jag bakat på beställning! 
Hade fria händer att göra vad jag ville bara det var någon form småkaka som var enkel att ta som munsbit. 
Så jag valde att göra dessa vackra Saffransbiscotti med hackad mandel i.
Dessa godingar ska serveras till väntande kunder på hudvårdsalongen 
Lagunen.



Älskar den gula färgen av saffranet, den gör att de ser extra goda ut tycker jag. :)

Saffransbiscotti
1 pkt Saffran + 1 sockerbit
3 dl Socker
75 gr Smör 
3 st Ägg
1 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
7 dl Vetemjöl
145 gr Mandel

Sätt ugnen på 200 grader.
Mortla saffranet med en sockerbit till ett finkornigt smul. Häll ned i en bunke tillsammans med socker och smör. Vispa poröst med elvisp.
Knäck äggen ett i taget ned i bunken medans du vispar.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke.
Häll ned mjölblandningen i äggsmeten i omgångar och vispa på låg hastighet tills allt blandats.
Hacka mandeln grovt och vänd ned i degen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och rulla till 3 längder (lika långa som plåten). Lägg på en bakplåtsklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Efter 30 min, ta ut plåten och sänk ugnstemperaturen till 120 grader.
Skär längderna på snedden i ca 1 cm breda skivor.
Lägg de skurna skivorna på en plåt med snittytan uppåt och sätt in i ugnen ytterligare 30 min för att torka.
 

Rocky Road!

Går just nu all-in på julbaket. Olika sorters kakor, bullar, godis och bröd bakas, allt med en touch av jul. ;)
Har dock varit lite lat med att uppdatera här på bloggen men jag ska skärpa mig! 

Det här är i alla fall det julgodis som tar slut först här hemma! 
Det är lätt att göra och innehållet går att variera efter tycke och smak. 



Rocky Road:
600 gr Mörk choklad
1 påse Dumlekolor
2 nävar MiniMarshmallows
3 dl Salta jordnötter
1 dl Pistagenötter 
1 dl Polly

Dela dumlekolorna på hälften och lägg i en bunke. 
Tillsätt resten av ingredienserna utom chokladen och blanda väl.
Smält chokladen över vattenbad och häll sedan ned den i bunken med resten av ingredienserna.
Blanda allting och häll sedan upp smeten på en bakplåtsklädd plåt. 
(Om man vill kan man strö på lite extra nötter och marshmallows som garnering.)
Låt Rocky roaden stelna innan du skär upp den i munsbitar.

December

1a december är här och det första ljuset i staken är tänt. 
Tänkte bjuda på detta lilla fudge recept. Super enkelt att göra och passar perfekt till adventsfikat. :)

Fudge:
1.5 dl Vispgrädde 
1.5 dl Socker
1 dl Vit sirap
100 gr Vit choklad (hackad)
1/2 tsk Ättiksprit
50 gr Smör

Blanda ihop grädde, sirap och socker i en kastrull och koka upp.

Låt koka ca 10 min till 120 grader. 

Dra kastrullen från plattan och rör ner chokladen, smöret och ättikspriten. Rör tills smöret och chokladen smält och blivit till en jämn smet.

Häll sedan smeten i en bakplåtsklädd form och ställ kallt så den stelnar till. Skär sedan upp fudgen i lagom stora bitar.  


RSS 2.0