Frukost med bästa sällskapet!

Idag bjöd jag min fina vän Anna på frukost. Så mysigt att tända ljus, duka upp med massa goda pålägg och ha Nyhetsmorgon på i bakgrunden. 
Undrar varför man inte gör detta oftare? Det är ju så himla tråkigt att äta själv och dagen blir så mycket bättre med en mysig start.






Onsdags lyx!

Lyxar till det och bjuder familjen på smörgåstårta en helt vanlig onsdag.
Brukar aldrig göra smörgåstårta och detta är nog den första jag gjort utan assistans från mamma. 
Blev faktiskt riktigt nöjd över resultatet!

I helgen blir det mer smörgåstårta och bakning då jag har fått en beställning till ett födelsedagskalas. :)



Denna smörgåstårta gjorde jag med 3 lager fyllning: leverpastejröra, skink- & mimosaröra samt äggröra.


Julita gård

Lite dåligt med uppdatering på sistone men det har inte funnits tid för bakning.
Har bland annat varit på årets första julmarknad! 
Lite udda att gå runt bland tomtar och julprydnader i 15 graders värme och strålande sol men det var mysigt ändå.
Marknaden var på Julita gård, ett jätte fint ställe där man även kan titta på Pettson och Findus hus. 





Kunde inte hålla mig borta från "julen"....

Blossa glögg med kaffesmak och pepparkakor och mögelost... man kan ju inte motstå en sådan kombo! 
Och med världens bästa syster hemma på besök och en pojkvän som kommer och överraskar så är det lördagsmys på hög nivå här hemma! :D





Julkänslor

Första snön har äntligen fallit! Längtar som en tok till julen och allt som har med den att göra. Vill börja pyssla och pynta och baka en massa julgodis. Men jag ska hålla mig ett tag till, hösten är inte riktigt slut än....
Men bjuder på en lite mer julig bild dagen till ära. 
Juligt hjärta fyllt med sega havrekakor.



Sega havrekakor:       Ugn: 175 grader
150 gr rumsvarmt smör
2.5 dl socker
2 ägg
1.5 dl farinsocker
5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
1 krm salt
2 msk ljus sirap 

Börja med att vispa smör och socker poröst. Tillsätt under omrörning farinsocker och äggen.
Blanda resten av de torra ingredienserna och häll ned i smeten.
Tillsätt sirapen och rör till en jämn deg.
Dela degen i 4 lika stora delar och rulla till långa stänger (så långa så de får plats på en plåt).
Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper och lägg på stängerna.
Platta till stängerna lätt med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min, 175 grader.


Brownies de luxe!

Sitter och kikar igenom sommarens bilder och hittade en bild på dessa godingar som jag vill passa på att tipsa om.
Världens godaste brownies med härlig kolasås, marshmallows och choklad fudge! 

recept hittat hos Jennie Benjaminsson


Botten:                                                                                    Ugn: 175 grader

120gr Smör
120gr Mörk Choklad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad Mjölkchoklad

150g grovt hackade Marshmallows

1burk Dulce de Leche*


Chokladtryffeltäcke:

125g hackad Mjölkchoklad
125g hackad Mörk Choklad
1,5 dl Vispgrädde


Gör så här
Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. 
Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30cm och grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. 
Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg.
Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. 
Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. 
Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.


* Dulce de leche får man genom att koka en burk sötad kondenserad mjölk på svag värme i 3 timmar. Se till att burken är täckt med vatten under hela koktiden. Låt burken svalna helt innan den öppnas.


En vanlig tisdag.

Precis kommit hem efter en date med min kära vän Anna. Nu blir det en kopp hemma gjort chai te i väntan på att halv 8 hos mig ska börja.





Fina blomster


Fick dessa fina blommor idag av bästa Inger! Hon är pelargonmästarn nr 1!
De här kommer passa superbra i mitt sovrumsfönster, älskar den rosa färgen. :)



Fredagsmys!

Tacos, idol och kladdkaka, fredagsmys som det ska vara! :)



Kladdkaka:                 Ugn: 175 grader
4 ägg
5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 dl vetemjöl
200 gr smör
5-8 noblesse

Topping:
200 gr choklad

Smöra och bröa en springform.
Smält smöret och noblessen och låt svalna.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan äggen och det smälta chokladsmöret.
Rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30min på 175grader.

När kakan är klar smält chokladen tillt oppingen över vattenbad (Jag tog 150gr mjölkchoklad och 50gr noblesse.)
Bred på chokladen på kakan och ställ kallt några timmar innan servering.

 Servera med vispad grädde och njut! :)

Tapas kväll och mini pajer!


Ikväll vart det tapas- och myskväll hemma med familjen. Så himla gott med plockmat! 
Jag bidrog med dessa små söta mini pajer.




Ca 16 mini pajer               Ugn 200grader
Pajdeg:
100gr smör
2dl vetemjöl 
2msk vatten
1krm salt

Fyllning 1:
1 ägg
1dl mjölk
125gr ricottaost
35gr färsk bladspenat
15gr rostade pinjenötter 
1msk hackad färsk basilika
Salt & peppar

Fyllning 2:
1 ägg
1dl mjölk
1-1/2 dl riven prästost 
Salami efter tycke och smak
1dl créme fraiche
Salt & peppar 

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i matberedare eller för hand till en smidig deg.
Tryck ut degen i formarna (jag använde aluminiumformar) och ställ in i kylen medans du gör fyllningarna.

Fyllning 1:
(För 8 pajer)
Vispa ägget och blanda i mjölken.
Hacka pinjenötterna, basilikan och spenaten smått. Rör ner i smeten tillsammans med ricottan.
Smaka av med salt och peppar.
Häll i fyllningen i formarna och grädda sedan i ca 20 min.

Fyllning 2:
(För 8 pajer)
Vispa ägget och blanda i mjölk och créme fraiche.
Skär salamin i bitar och rör ner i smeten tillsammans ned riven ost.
Smaka av med salt och peppar.
Häll smeten i formarna och grädda ca 20min.

Kanelbullens dag!

Idag är det kanelbullens dag men jag tjuvstartade redan igår med bullbaket.
Var sugen på både vanilj- och kanelbullar så gjorde 50/50.



Recept:                         Ugn 250 grader
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1/2 tsk salt
1.25 dl socker
1.5 tsk kardemummakärnor 
Ca 1.3 dl mjöl

Fyllning 1
100 gram smör
1 dl socker
2 msk kanel

Fyllning 2
100gr smör 
1 dl socker 
2 msk vaniljsocker

Sockerlag
1 dl socker
1dl vatten

Smält smöret till degen i en kastrull. Häll i mjölken och värm tillfingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av degspadet. Rör om tills jästen löst sig.
Häll i resten av degspadet och tillsätt salt, socker, nystött kardemumma och ca 2/3 av mjölet.
Arbeta degen för hand eller i bakmaskin tills degen blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet men spara 1-2dl till utbaket.
När degen släpper bunkens kanter är den redo för jäsning. 
Strö över lite mjöl över degen och täck med bakduk och låt jäsa ca 45 min tills degen jäst till dubbel storlek.
Efter ca 45 min ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.
När degen känns smidig och inte klibbar är den redo att kavla ut.
Kavla ut degen till en rektangel.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. 
Bred på fyllningen och gör bullar efter tycke och smak. Jag gjorde kringlor men man kan även rulla ihop degen och skära i bitar.
Placera bullarna i formar och täck bullarna med en bakduk och låt jäsa 45min.
Strö på pärlsocker på bullarna och grädda mitt i ugnen i ca 8-10min.

Gör sockerlagen medans bullarna är i ugnen.
Koka ihop socker och vatten tills allt socker är upplöst
När bullarna är gyllenbruna och färdiggräddade ta ut ur ugnen och pensla på sockerlagen. 
Bullarna får en fin och glansig färg och håller dig längre med sockerlagen.
 




Höstpyssel



Hösten är verkligen här nu! Löven skiftar i vackra färger, morgonfrost på bilrutan och Ljung finns att köpa i affärerna. 
Jag gillar hösten. Det börjar bli mörkt på kvällarna, man får tända ljus och mysa ner sig i soffan under en filt med en kopp te. 
Och så vet man att julen snart är här ;).

Idag tog jag och gjorde lite "höst fint" hemma. Nya ljuslyktor inköpta och ett fint arrangemang med Ljung och grönt finns att skåda i vardagsrummet.
Hann även med att göra en "fusk" sockerkaka som jag piffade till lite.

Kungsörnens Färdig sockerkaks sats som man blandar med vatten. 
Tillsätt 45 gram smält smör och 1ägg och blanda allt väl. Häll smeten i en smörad och bröad form.
Skala och skär 1äpple i klyftor. Strö på lite kanel och socker och stick sedan ner dem i smeten.
In med kakan i nedre delen av ugnen i 45min i 175grader.
Klart!





 

RSS 2.0