Länsat hallonbusken

Inte ett enda bär finns kvar i trädgården efter dagens plock. Men de gör mer nytta i pajformen än ute på buskarna. ;)
En mumsig smulpaj fick bli lördagens kvällsfika.

Smulpaj med hallon

Pajdeg:
100gr smör
2 msk socker
3 dl mjöl

Fyllning:
3/4 l bär
1/2 msk potatismjöl
1/2 dl socker

Tärna smöret och lägg i en bunke tillsammans med resten av ingredienserna till pajdegen. Nyp ihop till en smulig deg.
Lägg bären i pajformen tillsammans med potatismjölet och sockret och smula sedan över degen.
Grädda pajen mitt i ugnen ca15-20 min i 225 grader.


Blåbärs tider

Nu känns det att hösten är här. Kallare på morgonen och friska vindar. Och i skogen finns massor av blåbär!
Gjorde dessa godingar till fika och gå-bort-present.

Blåbärsmuffins med crumble

Muffins:
100gr smör
2 ägg
1.5dl socker
1tsk vaniljsocker
2dl mjölk
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1 nypa salt
Ca 5dl blåbär

Crumble:
75gr smör
2dl havregryn
1dl vetemjöl
1dl socker

Muffins:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
3. Smält smöret och rör ner tillsammans med mjölken i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke och blanda sedan i det i smeten.
5. Vänd försiktigt ned blåbären och fyll upp muffins formarna till 2/3.

Crumble:
6. Skär smöret i bitar och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och socker.
Toppa muffisarna med crumblen och grädda sedan mitt i ugnen i ca:20min tills de har fått fin färg och är "torra".


Födelsedags drömmar...

Hembakat och en fin burk från hembygdsgården blev en fin present till min fina vän på hennes 22års dag. :)


RSS 2.0