Kanelbullens dag!

Idag är det kanelbullens dag men jag tjuvstartade redan igår med bullbaket.
Var sugen på både vanilj- och kanelbullar så gjorde 50/50.



Recept:                         Ugn 250 grader
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1/2 tsk salt
1.25 dl socker
1.5 tsk kardemummakärnor 
Ca 1.3 dl mjöl

Fyllning 1
100 gram smör
1 dl socker
2 msk kanel

Fyllning 2
100gr smör 
1 dl socker 
2 msk vaniljsocker

Sockerlag
1 dl socker
1dl vatten

Smält smöret till degen i en kastrull. Häll i mjölken och värm tillfingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll i lite av degspadet. Rör om tills jästen löst sig.
Häll i resten av degspadet och tillsätt salt, socker, nystött kardemumma och ca 2/3 av mjölet.
Arbeta degen för hand eller i bakmaskin tills degen blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet men spara 1-2dl till utbaket.
När degen släpper bunkens kanter är den redo för jäsning. 
Strö över lite mjöl över degen och täck med bakduk och låt jäsa ca 45 min tills degen jäst till dubbel storlek.
Efter ca 45 min ta upp degen på mjölat bakbord och knåda i resten av mjölet.
När degen känns smidig och inte klibbar är den redo att kavla ut.
Kavla ut degen till en rektangel.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. 
Bred på fyllningen och gör bullar efter tycke och smak. Jag gjorde kringlor men man kan även rulla ihop degen och skära i bitar.
Placera bullarna i formar och täck bullarna med en bakduk och låt jäsa 45min.
Strö på pärlsocker på bullarna och grädda mitt i ugnen i ca 8-10min.

Gör sockerlagen medans bullarna är i ugnen.
Koka ihop socker och vatten tills allt socker är upplöst
När bullarna är gyllenbruna och färdiggräddade ta ut ur ugnen och pensla på sockerlagen. 
Bullarna får en fin och glansig färg och håller dig längre med sockerlagen.
 




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Det luktar nybakat!


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0